Na ongeveer 100 jaar krijgt de mijngang voor "Rechter" blauwe leisteen na uitgebreide reparatiewerken weer nieuw leven.
Voor de WO I werd met de ondergrondse winning in de "Rechter" leigang gestopt en kwam er een einde aan een tijdperk, dat vandaag de dag nog het beeld van het dorp Recht beïnvloedt. Zowel huizen als kruisen en troggen uit blauwe lei ontmoet men als getuigen en producten uit de laatste drie eeuwen.
Maar ook buiten de grenzen van het dorp en van het land was de blauwe lei uit Recht befaamd. Vooral de Toiroolse steenhouwers hebben de winning van de blauwe lei bevorderd. Omdat de ontginning steeds moeilijker werd, besloten de gebroeders Margraff omstreeks 1880 met twee mijngangen in de "Rechter" berg te beginnen.
Ongeveer 100 jaar na het stopzetten van de mijnbouw wordt de onderste mijngang voor de bezoekers gerestaureerd en krijgt Oost-België er een buitengewone attractie voor toeristen bij. Ruim 400 meter loopt de onderste gang in het centrum van het overweldigende mijncomplex, dat vanwege de indrukwekkende dimensies door de mensen uit het dorp Recht de 'kathedraal' genoemd wordt.
De bezoeker kan een ondergrondse wandeling van 800 meter maken om deze reusachtige zalen, waar de blauwe leisteen gewonnen werd, vanuit een nieuwe observatiebrug te bewonderen. De rondleidingen zijn rijk aan anekdotes en boeiende informaties over de bijzondere geschiedenis van deze streek en het gevaarlijke werk van de mijnbouwers.